Op 12 januari 2010 werd Haïti door een zware aardbeving getroffen. Er vielen meer dan 200.000 dodelijke slachtoffers en 300.000 mensen raakten gewond. Twee miljoen mensen hadden geen toegang tot basisvoorzieningen (gezondheid, onderdak, etc). De aardbeving veranderde Port-au-Prince en omstreken letterlijk in een puinhoop. De totale materiële schade werd geschat op ruim 8 miljard Amerikaanse dollar.
Terugblik op deze ramp in drie vragen.
Hoe werden de inzamelacties van het Consortium 12-12 voor de slachtoffers van de aardbeving gelanceerd?
De HAÏTI LAVI 12-12 campagne werd enkele dagen na de ramp op gang gebracht. De oproep kon op heel wat steun rekenen van het Belgische publiek, overheden en bedrijven. Via deze oproep en dankzij een enorme mediasteun kwamen bijna 1000 acties tot stand, waaronder een uniek galaconcert in Bozar met een reeks artiesten zoals Helmut Lotti, Toots Thielemans en Zap Mama.
Deze enorme golf van solidariteit heeft indrukkende resultaten opgeleverd. Zo hebben het Consortium 12-12 en zijn vijf lidorganisaties (Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam-Solidariteit en UNICEF België) samen in totaal meer dan € 25 miljoen ingezameld, waarvan € 4 miljoen voor Belgische ontwikkelingsorganisaties die niet lid zijn van het Consortium.
Hoe is de hulpverlening door de vijf humanitaire organisaties op het terrein verlopen?
Gemiddeld wordt meer dan 90% van de netto-opbrengst van de campagne besteed aan hulpverlening op het terrein. De organisaties van het Consortium 12-12 waren al jarenlang actief in Haïti en boden onmiddellijk na de aardbeving hulp aan de bevolking. Ze zorgden voor drinkwater, opvang, medische hulpverlening, voedsel, bijstand en bescherming voor de slachtoffers. De situatie op het terrein was al zeer complex en werd nog bemoeilijkt door de doortocht van een orkaan in september 2010 en een cholera-epidemie een maand later. Twee miljoen mensen hebben desondanks toegang gekregen tot sanitaire voorzieningen, medische zorgen, onderdak en drinkwater, dankzij de noodhulp.
Hoe is de situatie in Haïti vandaag?
Tien jaar na de aardbeving blijft Haïti kwetsbaar door een moeizaam economisch herstel en de constante strijd tegen armoede. Ruim twee jaar na de ramp was het de hulporganisaties van HAÏTI LAVI 12-12 al duidelijk dat de balans niet onverdeeld positief was. De vooruitgang was soms traag en werd geplaagd door chronische armoede en onderontwikkeling. Toch werd er ook resultaat geboekt, zoals het feit dat de meesten van de 1.500.000 daklozen opnieuw een dak boven hun hoofd hebben gekregen.
Naast de politieke instabiliteit en de armoede heeft het land zwaar te lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering. In deze omstandigheden kan de situatie snel uitmonden in een nieuwe humanitaire ramp voor de bevolking.
(*) Ondertussen zijn de Belgische Rode Kruis en Plan International ook lid van het Consortium geworden.