Sinds de zware aardbevingen die maandag 6 februari het grensgebied tussen Syrië en Turkije troffen, is het dodental blijven stijgen tot het meest recente, hallucinante cijfer van 33.000 doden en is de behoefte aan hulp voor vele duizenden overlevenden toegenomen. Geconfronteerd met deze noodsituatie doet het 12-12 Consortium een oproep tot solidariteit om financiële steun in te zamelen voor de financiering van de activiteiten van de 7 lidorganisaties die noodhulp voor de slachtoffers organiseren in de getroffen gebieden.
De 7 leden van het Consortium 12-12 (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam België, Rode Kruis, Plan International België en UNICEF België) slaan de handen in elkaar.
“Er is dringend hulp nodig, op zowel korte als lange termijn. Daarom roepen we iedereen op om samen in actie te komen voor de slachtoffers van deze humanitaire ramp. Het gekende rekeningnummer 12-12 is sinds vandaag geopend voor de slachtoffers in Turkije en Syrië”, zegt 12- 12 Coördinator Gilles Van Moortel.
Caritas International België : In Aleppo, Hama en Lattakia opende Caritas Syrië ‘shelters’ en verdeelt het allerlei artikelen en benodigdheden om de meeste kwetsbare personen te ondersteunen. Bij Caritas Turkije werd meteen een ‘infolijn’ gelanceerd om diverse vormen van bijstand te kunnen geven aan de overlevenden. De organisatie werkt nauw samen met de plaatselijke autoriteiten om informatie te verzamelen en de humanitaire steun vorm te geven. Teams van Caritas verzamelden dakloze overlevenden op veilige plekken. Ze verdelen warme maaltijden en kleren.
Handicap International heeft zijn teams ingezet om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving. De teams van Handicap International zullen revalidatiediensten verlenen aan de slachtoffers, zodat ze zo snel mogelijk opnieuw mobiel zijn en zodat langdurige gevolgen kunnen worden voorkomen. De organisatie biedt ook psychologische hulp en bezorgt de juiste mobiliteitshulpmiddelen zoals rolstoelen en krukken.
Handicap International heeft samen met zijn Syrische partners momenteel al een team van 200 mensen in Syrië. Er zijn onder meer al 45 kinesitherapeuten en 17 ortho-prothesisten aan het werk om hulp te bieden aan de slachtoffers. Meer dan 50 specialisten in psychosociale ondersteuning staan klaar om overlevenden bij te staan met psychologische eerste hulp. Dit team zal de komende dagen nog versterkt worden.
Dokters van de Wereld is al meer dan 10 jaar actief in de getroffen regio, in Syrië en Turkije, en staat er mensen bij die zijn getroffen door het Syrische conflict.
In de getroffen regio beschikt Dokters van de Wereld over teams die deel uitmaken van de eerste hulpverlening ter plekke. De focus van die eerste hulpdiensten ligt op dit moment op het redden van vermiste levens in het puin. Onze teams blijven de komende maanden ter plekke om noodhulp te verlenen aan de getroffen bevolking in Syrië en Turkije. Hierna zullen we de getroffen lokale zorgdiensten ondersteunen.
Oxfam werkt in Syrië en Turkije samen met lokale partners, internationale agentschappen en maatschappelijke organisaties. Op dit moment verzamelen we fondsen zodat we snel water, sanitaire voorzieningen, onderdak en voedsel kunnen voorzien.
In Turkije werkt Oxfam al jaren met zowel vluchtelingen als Turkse gemeenschappen. Voor deze ramp zullen we ons richten op diegene die het zwaarst door deze ramp zijn getroffen.
Het Oxfam-team in Syrië werkt sinds 2013 samen met lokale partners. Vorig jaar bereikten we 1,4 miljoen mensen door watervoorzieningen te repareren die door het conflict waren beschadigd.
Deze teams hebben de kennis, ervaring en relaties die nodig zijn om met de gemeenschappen samen te werken. En hoewel onmiddellijk overleven de prioriteit is, beginnen we nu ook al met het gezamenlijk plannen van de lange, moeilijke weg naar wederopbouw. Want mensen mogen niet zonder bescherming achterblijven als de volgende crisis komt.
Plan International werkt samen met haar partners in de getroffen gebieden in Syrië om, enerzijds, noodzakelijke materialen te verdelen, waaronder dekens, water, voedsel, hygiëne-kits en menstruatiebescherming en zal op middellange termijn veilige ruimtes inrichten om educatieve en psychosociale ondersteuning te bieden aan de kinderen.
“In de nasleep van een ramp van dergelijke omvang zou het zorgen voor het emotionele welzijn van kinderen een topprioriteit moeten zijn”, zegt Unni Krishnan, directeur humanitaire hulp van Plan International. “Tienduizenden kinderen staan onder enorme stress. De kinderen in Syrië beleven niet alleen een oorlog, maar nu ook het trauma van een ramp, of het verlies van hun ouders. Ze hebben koud en ze zijn hongerig, uitgeput en doodsbang. De bescherming van hun veiligheid en psychosociale ondersteuning moet ten koste van alles worden geboden.”
Het Belgische Rode Kruis steunt haar collega’s van de Turkse Rode Halve Maan en de Syrische Rode Halve Maan, die onmiddellijk na de aardbeving in actie gekomen zijn om dringende humanitaire hulp te bieden aan de getroffen gemeenschappen.
In Turkije, zijn Rode Halve Maan-teams uitgezonden naar tien getroffen provincies om voedsel en essentiële artikelen te verdelen, waaronder tenten en dekens om gewonden en geëvacueerden te ondersteunen. Deze teams verlenen ook psychologische steun, delen warme maaltijden uit en sturen hun (Turkse) nationale voorraad bloed en plasma naar de getroffen gebieden.
In Syrië ondersteunt de Syrische Rode Halve Maan zoek- en reddingsoperaties, verleent eerste hulp, voert medische spoedevacuaties uit en vervoert gewonden naar ziekenhuizen.
UNICEF kwam meteen in actie. Op korte termijn zetten we alles in het werk om zoveel mogelijk levens te redden, kinderen helpen overleven via de verdeling van zuiver water, dekens, beschuttingsmateriaal, voeding, vaccinatie en EHBO, bescherming en opvang van alleenstaande kinderen. Op langere termijn komt daar ook nog de heropstart van het onderwijs en de verstrekking van psychosociale trauma behandeling bij alsook de fysieke heropbouw van ziekenhuizen, scholen, woningen
In Syrië, door verdeling van water en het herstellen van bestaande waterpunten, de verdeling van voedsel, dekens, beschuttingsmateriaal en in kaart brengen van verwoeste scholen. We sporen kinderen op die hun ouders zijn kwijtgeraakt en vangen deze op. Ook geven we psychosociale hulp waar nodig. Op een later moment zal UNICEF ook Child Friendly Spaces opzetten waar we psychosociale bijstand kunnen verlenen
In Turkije werkt UNICEF nauw samen met verschillende ministeries. We helpen hen met humanitaire hulp aan de getroffen kinderen en gezinnen (dekens, hygiënepakketten en winterkleding). Ook evacueren we kinderen die in de getroffen gebieden wonen naar veilige plekken.
Giften zijn welkom via het 12-12 bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 en online via www.1212.be
De 12-12 oproep start vandaag en loopt tot 31 juli 2023. Elke donatie die in deze periode voor een minimumbedrag van 40 euro wordt gedaan, geeft volgend jaar, in 2024, recht op een fiscaal attest.