Op 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op 15 km van Port-au-Prince, waar meer dan een miljoen mensen woonden. Meer dan 200.000 mensen kwamen om, 300.000 raakten gewond, 2.000 moesten een amputatie ondergaan en 1,5 miljoen mensen kwamen terecht in voorlopige opvangkampen.
De aardbeving maakte Port-au-Prince en omstreken letterlijk tot een puinhoop, met naar schatting 20 miljoen kubieke meter te ruimen puin. Haïti was voordien al een van de armste landen ter wereld en kampte al vele jaren met de gevolgen van geweld, onveiligheid en opeenvolgende natuurrampen.
De ramp in Haïti
Wereldwijd werden solidariteitsacties opgezet.
In ons land lanceerde het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties (Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam-Solidariteit en UNICEF België) daags na de aardbeving de actie “Haiti Lavi 12-12”.
Cijfers
- Het 24ste armste land ter wereld
- 10,6 miljoen inwoners
- De helft van de bevolking is jonger dan 18 jaar, 38% jonger dan 14 jaar
- 000 doden en 3 miljoen hulpbehoevenden
- De totale schade werd geraamd op meer dan 8 miljard dollar
“Haïti Lavi 12-12” op het terrein
De lidorganisaties van het Consortium 12-12 waren al sinds jaren actief in Haïti en boden vanaf de eerste uren na de aardbeving hulp aan de slachtoffers. Ze zorgden voor zuiver water, medische zorgen, voeding, opvang en bescherming. De situatie op het terrein werd nog bemoeilijkt door twee onverwachte gebeurtenissen: de doortocht van orkaan Tomas in september en de cholera-epidemie in oktober. Sinds de aardbeving hebben dankzij de noodhulp 2 miljoen mensen toegang gekregen tot sanitaire voorzieningen, medische zorgen, onderdak en drinkwater.
De solidariteit van het Belgische publiek gaf de NGO’s verenigd in het Belgisch Consortium 12-12 de mogelijkheid om plannen te maken voor na de noodhulpfase. De lidorganisaties beseften goed dat ze steun moesten bieden op lange termijn om Haïti letterlijk uit het puin te doen herrijzen. Daarvoor moeten ze nog jarenlang menselijke en financiële middelen aanspreken. Enkel op die manier kan er in Haïti een einde komen aan extreme armoede en ongelijkheid. Terwijl voor de aardschok 47% van de bevolking geen beroep kon doen op de gezondheidszorg, is die nu voor zowat iedereen toegankelijk.
“Haïti Lavi 12-12” in België
Die oproep kon op heel wat steun rekenen van het Belgische publiek, overheden, media en bedrijven. Dankzij een enorme mediasteun kwamen er bijna 1.000 acties tot stand. Artiesten verenigden zich in recordtempo voor een uniek galaconcert op 15 februari in de Brusselse Bozar met de steun van Bozar en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Rond Het Golden Symphonic Orchestra en Helmut Lotti schaarden zich onder andere Toots Thielemans, Marlène Dorcena, Will Tura, Soulsister, Zap Mama, Novastar, Tom Helsen, Isabelle Kabatu, enz.
RESULTATEN
Het Consortium 12-12 zamelde in totaal 19,33 miljoen € op voor de hulpverlening aan Haïti. Dat was op twee na het hoogste resultaat sinds 1985 (na Tsunami 12-12 in 2005 en SOS Kosovo in 1999).