Haïti : inflatie, mislukte oogsten en nu het coronavirus

26 mei 2020 COVID 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Meer dan tien jaar lang staat Haïti voor de een na andere uitdaging. Het land is nog herstellende van de aardbeving in 2010 en de daaropvolgende cholera-epidemieën, politieke onrust, orkanen en andere natuurrampen. Te midden van een aanhoudende economische en politieke crisis staan ze nu voor een onvoorspelbare gezondheidscrisis: Covid-19. Is het land hier tegen gewapend?

Zoals in vele landen kondigde de Haïtiaanse overheid een lockdown aan. Momenteel staat de officiële teller op 958 officiële besmettingen en 27 overlijdens (op 25/05). Deze cijfers zijn te nuanceren: er wordt zeer weinig getest en bovendien zwijgen Covidpatiënten vaak over hun ziekte uit schrik voor stigmatisering. Is dit een stilte voor de storm?

Wat  is de huidige situatie in Haïti?

“De bevolking is kwaad”

Martine Haentjens, landverantwoordelijke van Caritas International in Haïti

 

“De officiële communicatie vanuit de overheid liet op zich wachten en er is een gebrek aan structurele maatregelen. De overheid opende bijvoorbeeld een noodnummer dat mensen kunnen bellen als ze zich ziek voelen. Er is echter zelden iemand bereikbaar aan de andere kant van de lijn. Ook werd beloofd zieken op te vangen in gezondheidscentra,  een belofte waar momenteel nog bijna niets van in huis gekomen is.  De verbroken beloftes versterken het vertrouwen in de overheid niet, integendeel, dit gooit verder olie op het vuur. Door de onduidelijke communicatie, de voelbare angst en de aanslepende sociale onrust blijven mensen op straat komen om die onvrede te uiten. Dat gebeurt vaak onder de vorm van betogingen – vooral in steden – waarbij fysieke afstand niet aan de orde is.

Is de gezondheidszorg klaar voor de aankomende coronacrisis?

 De gezondheidssector is hier absoluut niet klaar voor. Er zijn slechts 124 bedden op de afdeling intensieve zorgen beschikbaar voor een bevolking van meer dan 10 miljoen inwoners. Daarnaast is er onvoldoende medisch personeel en bijna geen beschermingsmateriaal.”

“In de weinige communicatie die doorsijpelt naar de Haïtianen wordt het belang van hygiëne benadrukt, maar ook daar heb je het nodige materiaal voor nodig. Niet veel mensen hebben toegang tot proper water, zeep en ontsmettingsproducten. Die zijn niet beschikbaar of gewoonweg onbetaalbaar.”

Wat is de impact van de coronacrisis op andere domeinen, zoals de voedselvoorziening?

De huidige situatie rond voedselvoorziening is dramatisch, volgens Martine Haentjens. “Ook voor de uitbraak van de pandemie stonden de Haïtianen al met één been midden in een voedselcrisis. De lockdown heeft de voedselprijzen alleen maar doen stijgen. De prijzen van basisvoeding als bonen en rijst fluctueren voortdurend. Door de verplichte isolatie stijgt de vraag en dus wordt alles duurder.

Een bijkomend probleem is dat veel mensen hun job verloren door de lockdown. Ze keren terug vanuit de stad naar hun familie op het platteland. Dat betekent dat er extra monden te voeden zijn.”

Hoe organiseert Caritas de humanitaire hulp ter plaatse?

Martine Haentjens: ”De dreiging van het virus is er, maar wat de echte impact van de pandemie zal zijn, valt af te wachten. Dit betekent niet dat we moeten wachten tot de dam breekt. Met Caritas zetten we vandaag heel veel in op haalbare ingrepen met een grote impact. Wij voeren sensibiliseringscampagnes aan de hand van affiches met boodschappen rond hygiëne en fysieke afstand in een taal die aangepast is aan het doelpubliek. Dit is cruciaal omdat de context op het platteland natuurlijk verschilt van de uitdagingen in de steden.”

Ook plannen we om ontsmettingsmiddel, waterzuiveringstabletten en grote emmers met kraantjes ter beschikking te stellen en bieden we steun bij het vervaardigen van mondmaskers.   Daarnaast blijven we de boeren steunen bij het produceren van voedsel en plannen we om contant geld uit te delen om te reageren op het prangende voedselprobleem.”

Elke gift telt

COVID 12-12 is de gemeenschappelijke oproep van de lidorganisaties van Consortium 12-12: Belgische Rode Kruis, Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan België en UNICEF België. Zij bieden steun in 5 prioritaire sectoren: gezondheid, water en hygiëne, voedsel en levensonderhoud, de bescherming van kinderen en educatie.

Samen helpen we de slachtoffers van het coronavirus in ontwikkelingslanden. Doe een gift online of via overschrijving op BE19 0000 0000 12-12. Elke minuut telt om levens te redden.

 

FOTOS © Cartias international