Het effect van het virus kan rampzalig zijn als het voet aan de grond krijgt in vluchtelingenkampen of andere gebieden waar de levensomstandigheden (hoge bevolkingsconcentratie, moeilijke toegang tot water en gezondheidszorg, etc.) de verspreiding van het COVID-19 virus bevorderen.
In Burkina Faso geeft Huguette Yago van Oxfam hygiënetrainingen in een kamp voor ontheemden. Daar probeert zij, net zoals vele anderen, levens te redden in de moeilijkste omstandigheden.
“Zonder water kan er geen sprake zijn van hygiëne. Dat vraagt om veel extra middelen, maar op gezondheid staat geen prijs.”
In Mali twijfelen sommige mensen aan het bestaan van het coronavirus. Veel mensen negeren dus de officiële richtlijnen van de regering, die op 25 maart de noodtoestand heeft uitgeroepen. Daarbij komt nog de verspreiding van verkeerde informatie, waardoor het steeds moeilijker wordt om te voorkomen dat COVID-19 dit West-Afrikaanse land overspoelt.
Bewustmaking, het verspreiden van correcte informatie en het volgen van de officiële preventierichtlijnen zijn sleutelfactoren in de strijd tegen COVID-19, maar sociale gewoonten en slechte hygiënepraktijken belemmeren dit. In Mali is het bestrijden van de ziekte geen onderwerp van discussie en de zwakke gezondheidsstructuren, het gebrek aan insluitingscentra en testlaboratoria dragen bij aan het probleem.
“In Bamako wordt de persoon in geval van een vermoed of bevestigd geval opgedragen geïsoleerd te blijven totdat de gezondheidsdiensten arriveren voor evacuatie. Dat kan enige tijd duren. We hebben geen laboratorium dat het virus kan opsporen en we hebben niet de apparatuur die nodig is voor patiënten die positief testen”, legt het hoofd van de gezondheidsdienst van de hoofdstad uit.
Plan International, bijvoorbeeld, heeft een noodhulpactie gelanceerd in Mali en werkt samen met lokale autoriteiten en gemeenschapsleiders om de verspreiding van de ziekte te beheersen. De 12-12 partner maakt er de bevolking bewust van de ernst van COVID-19 en de noodzaak om sociale afstandsmaatregelen te respecteren. Plan International voorziet kwetsbare gezinnen ook van hygiënekits, maakt en distribueert gezichtsmaskers en gebruikt radiostations om preventieberichten uit te zenden.
“Ik heb een handwasset van Plan International ontvangen. We werden ook bewust gemaakt van de COVID-19 en de barrièremaatregelen die we moesten respecteren. We kennen nu de symptomen van de ziekte en hebben maskers gekregen. Er werd veel gepraat over het coronavirus, maar we hebben nu goede informatie en weten hoe we ons moeten beschermen”, zegt Kadiatou.
Onze bewustmakingsactiviteiten leiden langzaam tot een verandering in het gedrag van de algemene bevolking. Inwoners beginnen zich bewust te worden van de ernst van COVID-19 en de noodzaak om de preventiemaatregelen te respecteren. Door onze bewustmakingsinitiatieven worden onze berichten vaak in de hele gemeenschap vermenigvuldigd, omdat mensen de verantwoordelijkheid op zich nemen om te delen wat ze hebben geleerd met hun familie, vrienden en buren.
Elke gift telt
Met uw hulp aan Consortium 12-12 kunnen we essentiële gezondheids-, onderwijs- en sociale diensten en voorraden leveren, ook in crisisomgevingen zoals Mali en Burkina Faso. Help ons deze mensen helpen. Doe een gift online of via bankoverschrijving op BE19 0000 0000 12-12.
Met uw gift kunnen de leden van Consortium 12-12 (Belgische Rode Kruis, Caritas International België, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan International België, UNICEF België) steun bieden in 5 prioritaire sectoren: gezondheid, water en hygiëne, voedsel en levensonderhoud, de bescherming van kinderen en educatie. Samen helpen we de coronaslachtoffers in ontwikkelingslanden.